Tuesday, July 26, 2011

Jika aku jatuh cinta

Assalamualaikum w.b.t..


soalan maut "macam mana tak nak bagi senang jatuh hati kat orang?"

jawapan 1 : ops, maaf dik, dalam course akak xda pulak silibus ni.. huhuhu..
jawapan 2 : urm, xnak bagi jatuh hati ye? angkat la hati tu tinggi-tinggi.
jawapan 3 : ................. (terblur seketika)



Ada yang mengatakan 'statistik menunjukkan perempuan Melayu amat mudah jatuh cinta'. Ini fakta yang masih diragui kesahihannya. Puncanya, sampai sekarang belum lagi berjumpa mana-mana kajian yang menyokong kenyataan di atas.

soalan saya : kenapa mesti jatuh cinta?
kata seorang mak cik yang baik hati : cinta itu fitrah,,

fitrah : normal : kebiasaan.
maka adakah orang yang tidak mempunyai perasaan untuk bercinta dianggap 'abnormal'?

---------- kembali kepada persoalan di atas --------------

bagaimana ya?
membenteng hati dari dittipu dengan panahan cinta yang tak pasti?

MENGENALPASTI PUNCA KEJADIAN


1. 'dia hensem, sebab tu saya suka'
    ' dia cantik macam artis, macam mana saya boleh tak tergoda'

ops! rupanya anda cuma sukakan kecantikannya sahaja. nanti bila kecantikan itu pergi.. masihkah punya rasa yang sama?


2, 'dia pandai buat kerja.. pandai itu & ini...'
 'dia bijak & genius'
'pergh, soleh & solehah sungguh... tawaduk je saya tengok.. macam mana tak jatuh cinta?'

owh.. rupanya anda mengagumi kualiti diri yang ada padanya. kata Ustazah Ainal, itu bukan cinta. Itu cuma rasa kagum semata.

PENYELESAIANNYA

--- parameter sekeping hati ---
cuba check kembali hati, benarkah ada rasa cinta?
bak kata Ustazah (sila rujuk ustazah untuk sumber..) seandainya selepas 3 tahun kamu tidak bertemu dengan orang yang sama tetapi perasaannya tetap sama maka ianya boleh dikategorikan sebagai cinta. Namun, seandainya perasaan itu pergi dalam jarak masa tersebut, besar kemungkinannya ia cumalah perasaan kagum semata-mata.

PERNAH JATUH CINTA?

soalan aras tinggi ni. sila jawab dalam hati..

KENAPA PERSEPSI KITA HAMPIR SAMA NAMUN TAK SERUPA?

kamu : cinta itu penting.
saya : ya, cinta amat penting.
kamu : kenapa kelihatannya seperti serik untuk bercinta.?
saya : maksudnya?
kamu : mengelak & menjauhkan diri.
saya : perlukah semua orang bercinta?
kamu : itu kan normal... fitrah?
saya : betul3x.. ha3.. normal la saya cinta pada Nya, rasul Nya, keluarga & semua kawan-kawan saya.. kakak-kakak senior & adik-adik junior yang best..
kamu : si dia?
saya : ops! siapakah?
kamu : plz, straight to the point..
saya : ok2.. xperlu.. xpenting..
kamu : itu kan sunnah?

~~~ dush!! macam biasa mesti kena serangan maut, ha3 ~~~

DI SEBALIK KEHIDUPAN

Lumrahnya, semua yang terjadi punya pelbagai sebab.
Betul x?
Kita, masing-masing punya sebab tersendiri.

SOCIAL STUDIES : VIRUS kah itu?

Ini antara subjek mesti lulus time foundation dulu-dulu. Antara bab mesti khatam ialah Gender. Bila selak punya selak buku, baca & cari. Ternyata teramat dahsyat gender discrimination against women.. Pernah merasakan bahawa kadangkala encik-encik sekalian budget bagus amat.. Tapi bila difikirkan kembali, lelaki beriman bukan macam tu kan? Lihat sahaja superhero seperti nabi Muhammad, Umar, Mus'ab & banyak lagi. Mereka pelindung, mereka pembela.

'akak, tu zman dulu-dulu'

'dik, zaman sekarang pun ada. kalau benar-benar beriman & beramal, insha Allah dia tidak kan berlaku zalim'

MEMORI : CUTI INI : TEGURAN DARI ILLAHI

Seriously, cuti ini dalam sejarah.
Tiba-tiba merasakan bahawa cuti ini diri menjadi amat tua.
(xpe2, bak kata kak nailah, jiwa mesti muda.. kan kan?)

BAITUL MUSLIM,..

setiap kali isu ni dibangkitkan..
hati rasa macam.. oh no!! dah habis topik ke?
jom kita bincang tentang cara-cara meningkatkan iman ke, menjaga amal ke..

sampai 1 tahap..

i really need help ok.

WAJIB ke?

sebab untuk 'itu' tanggungjawabnya teramatlah berat. 'relationship is complicated'.. how you view that relationship?? ingat ceritera lovey dovey ke?? full with commitment.

me : live my own life :  i love to be independent : love that freedom too much.

peringatan dari mak cik yang baik hati : '
kita rasa susah, tapi yang susah tu pahalanya berbeza.. pengorbanan yang dilipatgandakan ganjarannya.

peringatan dari sahabat sejati :
ingat x pesan ustazah raihanah waktu kita form 1 dulu? kalaupun x nak, jangan lupa berdoa. at least nanti bila Allah uji kita lebih bersedia..

JIKA AKU JATUH CINTA

--- tajuk ini provokasi semata ---
me? the only answer will be the past is deep.
i'm finding, searching & longing for my long lost angel.
to see her once again forever will be the biggest mission throughout my life.




dia yang penyabar.
dia yang sentiasa di sisi.
dia yang jauh di mata namun dekat di hati.
dia.. perginya tiada pengganti.

& sungguh, bila jatuh cinta padanya.. terasa sukar untuk bangun kembali selepas dia pergi.
bila terasa kehilangan.
terasa masa depan kian kelam.
terasa hilang tempat meluah rasa.
perginya bersama seluruh kekuatan yang pernah terbina.

untuk bangun menapak kembali bukan mudah,
namun, bukan juga mustahil.
membina kembali harapan yang kian sirna,
mengutip kembali kekuatan yang tersisa.

akhirnya ; perginya menjadi penguat hati..
katakan pada hati : dia tidak pergi.
dia masih di sisi, dekat di hati.
semangatnya masih hidup, nasihatnya masih terngiang-ngiang.
bila hati terasa sebak melihatkan kehidupan yang berputar 360 darjah,
dia seakan-akan berbisik, 'teruskan kehidupan sebaiknya, moga bertemu di sana'

Me?



--- saya bersyukur Allah berikan hati seperti ini ---
biar hati jelas apa yang dia suka atau tidak. walaupun dipanggil 'heartless, android x berperasaan'
paling kurang, dia jelas kenapa dia lenyapkan perasaan itu.

--- finding her.. please pray for me ---

PENUTUP : JATUH CINTA?? CINTAKAN ILLAHI, Insha Allah x pernah rugi :)


semoga Allah berikan yang terbaik untuk kita (^_^)







19 comments:

~ Pelaut Rabbani ~ said...

wah.. di sini juga ada menyentuh soal cinta,
waduh! gimana nih? =D

tpkan kak tikah,
mcm mn boleh terfikir nk buat entry mcm ni ya?
ada strategi sendiri. walaupun nmpk panjang tp susunan ayat yg menarik membuatkn diri ini xsedar yg pembacaan dh sampai ke ayat terakhi.

belajar dri ustazah ainal kah? (",)

apapun cara penyampaian ttg cinta ni ada gaya tersendiri,
mudah memikat hati yg keboringan,(pendpt peribadi). =D

teruskan langkahan,
sama-sama membina anak tangga utk menjd hambanya yg serba boleh. Amin.

dan last. nk tya? walaupun dh tya sblm ni. (tya ada makna) boleh buat komik islamik x? =D

atiqah azmi said...

to pelaut rabbani:

gimana ya? tak tersangka terpost juga akhirnya entry yang berbaur cinta.

benar kata pelaut, ustazah kn sumber inspirasi. terima kasih ats pendapatnya..

berkenaan komik islamik, adakah ianya ulangan sebuah permintaan?

softlight said...

salam.....
akhirnya.......
post about love!!!!!!
so suprise.... ;)

jujur cakap best sangat post nie...
anyway cik ika kita nie pown kena tempias mawar berduri tue jgak ker???
almaklumlah kamu kan bodyguard dia kat sana hehehe.....
apa2pown klo ade a.sr(istilah nie mawar berduri yang ajor) yang masuk iyealah korang kn sama2 bakal teacher yang garang hehehe.... jangan lupa jemput yeaa(wahh jauh dah pkir nie tp tak mustahil boleh berlaku betul tak???)
~~take care~~
(^_^)

atiqah azmi said...

wassalam, yana, seriously kami taw ni post bley masuk kategori buang tabiat kalau kami yg wat.. hu3..

kalau nak cakap pasal cinta, sungguhla kami x punya kelayakan langsung.. ingat lagi waktu mula-mula masuk IPT dulu, jenuh memahamkan otak kenapa adanya cinta lawan jenis..

kira ni dokumentasi kajian kes kami la kn.. he3 (^_^)

tempias? mengenali sekuntum mawar berduri menyebabkan diri lbey bsyukur. simpati dengannya, sungguh, ujian cantik itu bukan mudah. Alhamdulillah, Allah tabahkan hatinya.

a.sr? apakah?

teacher garang? xla.. kurang lemah lembut je.. he3 (^_^)

yana,, uish.. tolong pk bnd laen yg lbey menarik.. contohnya : mcm mana nk jadikan otak cik atiqah lbey genius ke..<3 meh, kami jemput mai umah.. kte masak sama2 makan sama2.. best x?

softlight said...

buang tabiat???? huhuhu
atau tengah bermain dgn perasaan dalam hati opssss!!!! hehehe

moga Allah kuatkanlah cik mawar berduri kita tue..... dari zaman sekolah lagi macam tue.. kesian jugak dekat dia....

ika mula jumpa cinta cintun nie masa masuk ipta kira okeylaaa ramai yang masuk umur awal dewasa....fikiran pown xdelah mcm knk2(mgkin ade segelintir yg masih begitu).... coz kat matri dulu until ur all form 5 xcampur sgt ngan kaum adam nie...

saya????? masuk form4 bab2 itu hurmmmm berleluasa sehingga terdetik kat hati apalah yang diorang paham sangat sal CINTA itu... baru umur setahun jagung dah pandai bab2 gitu ish3.....(skit xpriences tyme skol hehe).....
apa2 pown tahniah sbb berjaya juga bwt post sebegini....
diri ini??????? lambat ag rsnya untuk bwt post mcm nie hehe.....

huhuhu mehlaaa bangan serai bleh kita main masak2 sekali... ;)

atiqah azmi said...

yana, anggap saja tengah berperang dengan hati.. ha3..

cinta? rumit yana.
better focus ttg penambahbaikan diri..
betulkan mana2 server yang ada system error kat otak ni.. he3 :)

jumpa cinta cintun kat IPT buat jadi terkezut je.. apapun, alhamdulillah mungkin dgn melangkah ke alam baru ni, hati mesti selalu diperbaharui..

xpe yana, mcm biasa whosoever i love, kalau ada org msuk line mmg dye kne tapis sungguh2,. even kne jd bodyguard dye pun ok.. at least dye lbey selamat (^_^) kadang-kadang cinta itu menakutkan..

yana, ha3,, rasanya anda yang terlebih layak untuk menghasilkan entry sebegini.. kn kn?

softlight said...

'terlebih layak' rasanya keyboard kamu tersalah set tue... ayat sebenaqnya 'tidak layak lagi' hehehe

cinta??? mmg rumit kalau berlandaskan nafsu semata2....
itu tak kena ini tak boleh
sana betol sini salah...
kekdg pening tgok manusia nie saling bercinta masing2 nak menang...
apa2pon segala apa yang kita lihat n benda yang terjadi tue buat peringatan diri kita sendiri juga jgn lalai dgn cinta manusia yang tak seberapa tue....
kita pakat2 rebut cinta ALLAH n RASULNYA dulu....
barulah cinta yang lainnya terasa nikmat dlm redhaNYA betol tak???? hehehe

anyway jadi bodyguard mawar berduri tue elok2 yeaaa... klo ade kumbang2 jahat mai kacau hambat kumbang tue pi jauh2 hehehe...
kamu kan teror bab2 hambat2 nie kan :)

atiqah azmi said...

betul yana..

mencari cinta Allah & rasulNya..
xpernah surut cinta dari Mereka..
cuma kita kadangkala alpa.

doakan kmi. smoga bjaya mjaga mawar berduri.

seindah rupa, seikhlas budi, masakan tidak sang kumbang tertawan hati?

kmi mmg on je bab hambat menghambat ni.. syuuh.. syuuh.. sila jangan kacau laluan.. sang bunga mahu study, kamu mahu kawen sila cari akak2 KPLI kan ramai lg?? he3..

Anonymous said...

err mule2 xnak bace.. bekoz tajuk cinte.. tp bile bace... wah mantap.. macam karangan.. ada inrto, body and conclusion

tentang parameter hati, hurmmm takdop rasa apo pung,, tu buta lah tu nampaknye,... kuang2...

mari berusehe menuju ke syurga, agar dapat berjumpa si die, Allah lebih menyayanginya, kita akan menyusul nanti ~~~redha... :)

Wardatul Syauqah said...

tumpang lalu...=D
wah!!best post kali ini about love...=)
hehe..
cinta2..
hurm..apapun thanks share about love..(;
Moga Allah berkati k.tiqah..

Saleem Wahab said...

subhanallah...

tak tahu nak komen apa lagi..terbaik,terbaik n terbaik la kak tikah!!!!

atiqah azmi said...

to anonymous : kita serupa nampaknya.. honestly, sy cuba mbaca ttg cinta spy dpt memahami sdkt sbyk ttg cinta. realitinya, kita perlu belajar memahami persekitaran kan? sama-sama takde rasa apa-apa (^_^) x mengapa, asalkan kita sama-sama berusaha mdptkn syurgaNya.

to wardatul syauqah : sama-sama (^_^) hanya sedikit yang dipelajari sepanjang kehidupan. smoga Allah berkati wardah juga.

to saleem wahab : wishing u the best for the hereafter.

awan biru said...

ehem2..
sedikit terasa di sini..
silap la..
ops,bukan 3 tahun la tp bak kata sir rosdi 2 tahun..
tapi kiranya kalau lama tak jumpa then jumpa tak rasa apa2 tu tak cinta la tu..
am i right??
kalau nak lagi tepat boleh rujuk pakar cinta : sir rosdi b baharom..

:)

atiqah azmi said...

wah!! ustzah datang la.. he3.. ahlan wa sahlan ya ustazah :)

2 tahun ye ustazah.. hu3.. asif ustzh, hri tu rasa mcm TERdengar 3..
apapun, betul ckp ustzh, yg pasti kalu lama x jumpa then x rasa apa2 means x cinta la kn??

[ n_akn ] said...

haish..Awat menitik air mata knailah baca post ni??
iQah, sila jawab..huhuhu..

erm3..ada disebut nama ku diatas sana..ye iQah, biar meningkat usia, tetapi jiwa tetap muda..muda untuk terus melaksanakan kerja2 Islam..iAllah..

Cinta? something yg subjektif..the way u elaborate it made me feel like crying (wpun dah cry dah pon..hihi..)

Thanks for this meaningful sharing iQah..sometimes, knailah pon berfikiran just like u when it comes to 'that' topic..huhu..

Apa2pn, memang TERBAEK lah iQah..

Moga Allah redha~~

atiqah azmi said...

kak nailah, mungkin sbb post ni dihasilkan dgn air mata (^_^) really need her.. huhuhu...

~~~ Cinta ~~~
rasanya perlukan seumur hidup untuk memahaminya..

kak nailah, you are most welcome sis.. semoga Allah berikan yang terbaik utk kak nailah :)

[ n_akn ] said...

hurm2..iAllah iQah, Allah punya perancangan yg lebih indah untuk iQah..kerana DIA tahu apa yg terbaik untuk kita..

Sentiasa kuat dan tabah adikku..
We are always here for u~~

Semoga Allah beri yg terbaik utk iQah jgk..

atiqah azmi said...

thanks k.nailah.. amat memerlukan doa kalian semua (^_^)

milik ILAHI said...

Good job! menapak tak pernah kalah..chaiyok2!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...