Thursday, January 26, 2012

Neuron yang kepeningan itu

Assalamualaikum pembuka bicara (ok, ayat intro yg amat skema.. huhu)
scribble ttg minda.. mood skrg; 'finding nemo' seriously, i need a book.. 
Sememangnya, ibarat tajuk di atas, rangkaian neuron sedang mengalami tahap kepeningan yang berganda-ganda.

Kalau dalam Math Tam; kuasa 2, kuasa 3, kuasa 4.. (mana2 sahaja yg boleh..)

Straight to the point; bantuan kecemasan diperlukan


IKHTILAT -> turut dikenali sbg (pergaulan antara lelaki dan perempuan)
dalam konteks artikel pada kali ini ia berkenaan perhubungan dan komunikasi.


boleh: sekiranya ada urusan
tak boleh sekiranya meleret-leret.

bolehnya setakat mana?
yang tak bolehnya setakat mana?

soalan aras tinggi ke ni?

ada tak parameter?
ke apa-apa instrument yang boleh digunakan sebagai kayu ukur?

...atau...

sebab ingin menjaga hati; just ignore, refuse to answer the call, refuse to ask Question..

segala-galanya berputar ke arah 'REFUSAL'

Pengalaman Oh Pengalaman


Kalau anda bekerja dengan robot.. senang.. dia memang android tak berperasaan.
Kalau anda memang android tak berperasaan pun senang.. sebab tak rasa apa-apa..
Cuma yang kesian orang di sekeliling anda..
Kalau sekolah dan sekelas dengan pelajar yang semuanya perempuan lagi senang.. kalau kena berhubung pun nanti cuma dengan ustaz dan cikgu lelaki..

Betul ke boleh 'ignore' macam tu je?



anda perlu berurusan dan ketua anda dan dia seorang lelaki, bolehkah anda memberi jawapan;
'i refuse to take this responsibility because my partner is a man, i don't want to talk to him, deal with him'

atau

'i refuse to help because he is a man'

dan dari pengalaman di 'fire' di dalam meeting suatu ketika dahulu menyebabkan ada yang perlu diperbaiki.
hidup perlu adil dan adil itu maksudnya; meletakkan sesuatu pada tempatnya. betul tak?
malu bertempat, berhubung yang kena pada tempatnya,,

Situasi

untuk lebih memahami apa yang terjadi cuba perhatikan rangkaian ini;
(p/s: L-lelaki, P-perempuan)

penceramah (L) -> mak cik usrah (middleman1) (P) -> you (middleman2) (P) -> kawan (middleman3) (P) -> pengerusi (middleman4) (L) -> ustaz (pemberi kata putus) (L)


risiko: miscommunication. akhirnya misi dan visi tak dapat dicapai.
dia ibarat bermain telefon buruk.. pernah main tak?
kalau tak pun; proses menjadi teramat lambat.


sebenarnya, boleh sahaja begini;
penceramah (L) -> you (P) -> pengerusi (L) -> ustaz (L)
asalkan menjaga syara'

yang dinamakan mukmin itu yang gerak kerjanya profesional. betul tak?
yang responsif, progresif dan proaktif.

Logik jugak ni


Islam agama bantu-membantu, tolong-menolong; yang diasaskan oleh fitrah.
justeru,

Back to the bussiness


artikel kali ini sebenarnya ingin memohon pertolongan, menghajatkan bantuan;
kepada siapa-siapa yang lebih ahli, lebih tahu; boleh beri sedikit pencerahan?

atau... suggest mana-mana buku yang sesuai untuk dibaca??

(alam fantasi kami dulu-dulu: kan best kalau dalam dunia ni ada 1 gender ja.. ya Allah, cik hati, kalu gitu.. bukanlah ujian namanya..)

3 comments:

Fathi Ridhuan said...

asslmkm...skdr berkongsi...
hati kita dlahirkn dgn fitrah...tanyalah hati kamu...

cuba baca hadis yg ke 27 dlm kitab hadis 40 Imam Nawawi...^^

smga kamu brjaya...

Ckin Kembaq said...

berhati2 dengan ujian ini... =_=

Nazmi Studio said...

to En. Fathi; terima kasih atas perkongsian dan nasihat yg bmakna. smoga Allah syg dgn anda.

to ckin kembaq; thanks sis :) same goes to u.. All the best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...