Saturday, June 25, 2011

::: HaRi KeCe :::

Assalamualaikum..

post teristimewa untuk cik longpai & cik asrar aneeqa (^_^)

Hari Kecemerlangan Matri 2011


<< hari yang ditunggu-tunggu >>



Gerai Encik Najmi


En. Najmi : nanti letak nama Burger Matri..
Me : Hek? Nama lain la jemi.. Pendekar Sakti ke..
En. Najmi : Nama Putera Akhirat la.. Sat, nak bincang..
<>
konklusi : 21st Gen

tetiba rasa macam dah tua.. ;(


En Najmi ; xmau 1.0
Me : la.. sama je. sape belajar math mesti faham punya..
En Najmi : nanti orang ingat 10 sen..
<< pulak dah,, >>


Partners in Crime  Booth?





Gerai Mak Cu


Edisi Haluanita :)





Keceriaan Kantin Matri

Edisi Ayat Al-Quran

Makan & minumlah & janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan.
 (Al-A'raf 7:31)

Wahai manusia, makanlah dari makanan yang halal & baik yang terdapat di bumi & janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu. 
(Al-Baqarah : 168)

Edisi Hadis

Wahai Sa'ad, perbaikilah (murnikanlah) makananmu, nescaya kamu menjadi orang yang terkabul doanya. Demi yang jiwa Muhammad dalam genggamanNya, sesungguhnya seorang hamba yang melontarkan makanan   yang haram ke dalam perutnya, maka tidak akan diterima amal kebaikannya selama 40 hari.
(HR Thabrani)


Edisi fakta menarik

Kandungan air dalam badan : 90% darah, 90% otak, 85% paru-paru, 75% jantung, 86% hati, 83% ginjal & 75% otot

makan secara sihat, gunakan piramid makanan sebagai panduan.

petua menggunakan air : amalkan minum air 1/2 jam sebelum makan & jangan minum air semasa makan.

kesan penyahidratan yang teruk : ketegangan otot, hilang keanjalan kulit, mata cengkung & sembam.


makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang

bahan dalam madu 
air : 16-25%
gula (devolose & dextrose) : 75-83%
sukros : 5%
dextrin, gam & maltos : 1-12%
galian (abu&mineral) : 0.25%
lain-lain : 28.75%


5 comments:

maisarah said...

assalamualaikum makcik iqah yang disayangi.. hehe i'll definitely go with the name putera akhirat.. hang punya nama lawak la.. ade pulok burger pendekar sakti.. gerai depa untung tak? (along tak habis2 dengan untung) hihi.... 1.0 tu agak mengelirukan walaupun org tu pandai math, sebab dia sesuatu yang di luar kebiasaan.
terima kasih untuk post ini (terasa disayangi : iqah rolling eyes baca kenyataan nii :p)
hehe ak baca post ni sambil senyum :)

atiqah azmi said...

waalaikumussalam..along yang dsayangi.. ang chat x? makan cukup x? kalu x cukup aq bley minx burger kat gerai depa/.. ha3.. well, najmi dah jd jutawan aq rasa.. btw, bgus la dye berusaha. dye nk beli pralatan sukan pastu dye tgh kumpul duit n salah 1 alternatif yg dye amik adlh dgn memujuk kakak2 dye menyumbang tenaga.. ada patut dye minx tlg aq goreng 10kg koey teow (sentap aq,..) alhamdulillah m.cu tlg..kalu stakat makan kt umah aq on je..

along, 1.0 ok apa? luar dari kebiasaan (^_^) menguji minda. ha3,,

sebenarnya, utk kceriaaan tu ada 30 kata2,, tp aq xsempat post semua.. Lappy msok icu lagi sekali...Alhamdulillah En Mantan Pengerusi Biro Penerbitan aq dlu bley tlg formatkn..

hu3.. take care alg.. plus2 : syg along sokmo <3

longpai said...

alhamdulillah bi khair. sihat2 :) hihi. makan burger tak sihat. hahahaha. alhamdulillah bagus dia berusaha. Man jada wa jada wa man zaroa hasada. sape usaha dia dapat. Best kan?

Itu maksudnya dia yakin dengan ang. That's why dia suruh ang goreng koew teow sampai 10 kg (WAH, 10 KG AK PN XMAMPU) hari jumaat ada rancangan masak bersama chef sabri kul 10pg.. best rancangan tu, chef akan kongsi resipi yang boleh di buat dan tips2 lagi :) haaaa.. buli makcu ye...

1.0 macam brand tak macam harga.. cam satria elite 1.0 camtu la lebih kurang.. tapi ak okay je creativity is originality and thinking out of the box.. setuju?

xpe tak pos semua pon. yg dah ada pn dah okay. ye along, ingat, Allah tak suka orang yang berlebih-lebihan.

ang ape plan smpai bulan 9? target? dah ada yang tercapai??

take care too iqah. slm syg along <3

longpai said...

rancangan tu dekat radio IKIM

atiqah azmi said...

mana ada buli mak cu.. ha3.. seriously, alhamdulillah mcm ptlgn trun dr langit.

sptotnya pg tu m.cu keje, tp hri tu m.cu amik mc sbb x bpe chat..
dlm xchat 2 m.cu still nk tlg..
baik kn m.cu?

so, pasni kne jd pdengar setia chef sabri.. ways to go chef!! he3.. along, aq dh taw cuti yg lama ni aq nk wtpe.. aq nk bina bdn ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...