Thursday, August 11, 2011

::: Ragam Ramadhan :::

Salam, ramadhan yang mulia!! Apa khabar ramadhan anda?


Situasi 1

Pelajar : Cikgu, jangan kagum dengan karangan saya taw...
Cikgu pelatih : Kenapa pulak?
Pelajar : Saya tak pandai nak buat karangan, ayat tu saya copy paste dari buku contoh karangan je...
Cikgu pelatih : (speechless...)


Situasi 2

Pelajar : Cikgu, ayat tak berbunga-bunga tu macam mana?
Cikgu pelatih : ayat tak berbunga-bunga tu ayat yang berdaun.
Pelajar : (diam tanda percaya)
Cikgu pelatih : ops, tarik balik... (tak sangka korang percaya... adooi) ayat tak berbunga-bunga tu ayat yang ringkas dan mudah difahami, straight to the point..

Situasi 3

Semua pelajar sedang berdiri.
Cikgu pelatih : ok, sekarang terangkan ciri-ciri karangan jenis fakta.
Pelajar 1 : Karangan yang memerlukan pengetahuan yang luas.
Cikgu pelatih : ok, duduk.
Pelajar 2 : Karangan tentang peristiwa yang benar-benar berlaku.
Cikgu pelatih : ok, duduk.
Pelajar 3 : Karangan tentang peristiwa yang betul-betul berlaku.
Cikgu pelatih : Kot ye pun... (speechless)

Situasi 4

Jenis pekerjaan : marking students' essay writing.
Tajuk : tinggal di asrama lebih baik daripada tinggal di rumah. Huraikan pendapat anda.
Contoh jawapan : *Cikgu, saya tak setuju. Tinggal di rumah tetap lebih baik berbanding tinggal di asrama.
Cikgu pelatih : ???? sila huraikan.

Refleksi : Belajar & mengajar

- Mengajar & belajar itu tak sama.. kalau belajar kita cuma perlu fahamkan apa yang kita tak faham. Kalau mengajar : perlu mencari dan memahamkan apa yang pelajar tak faham.
- Ratio kesabaran (^_^) 1 : 10. Belajar : 1 kali sabar dengan diri sendiri, Mengajar : 10 kali sabar dengan pelajar.
- gender, age & time differences : oh, rupanya tak sama.. semuanya ada 'pro and cons'

>>> wah, terima kasih banyak-banyak sebanyak-banyaknya pada cikgu-cikgu dan murabbi yang pernah mengajar saya.. Tabik spring cikgu. 4 thumbs up!!! Kerjaya menguji iman ni <<<

4 comments:

[ n_akn ] said...

Anda juga bakal menjadi sebahagian daripada warga pendidik yang bakal daku kagumi..
Chaiyuk2 iQah~~
kelebihan seorang guru, tak semua org dapat kelebihan itu..and knailah ngaku, knailah takdak kelebihan utk jadik seorang cg tuh..huhu..

Thanks buat semua yang pernah menjadi guruku dalam sedar mahupun tidak.. (",)

atiqah azmi said...

k.nailah, tlg doakan iqah ye...
masih banyak perlu belajar, masih banyak yang perlu dibaiki..

tapi kan, iqah rasa kak nailah mmg ada kelebihan nak jadi murabbi. x payah ada platform pun xpe.. sbb kak nailah punya expertise ~ mengajar dalam diam (mahal oo..) (^_^)

[ n_akn ] said...

IAllah iQah..doakan knailah jugak.kita sama2 masih dalam proses belajar dan pastinya proses ini takkan pernah berhenti..

huhu..haish..tu lagi takut tuh..jgn ada knailah ajar bnd2 yg tak elok dahla..yg tak elok tuh, jgn amik tau..hihi..

atiqah azmi said...

insha Allah, i will.. no worries k.nailah, dsbbkn oleh k.nailah mmg pengarah hebat maka ajaran kak nailah sumenya hebat2 belaka, pastinya : elok2 selalu (^_^) minx izin nak amik sumenya ya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...